Nederlandse Slaapdeskundigen

Slaapdeskundigen

Deze webpagina bevat verwijzingen naar Nederlandse slaapdeskundigen die een belangrijke bijdrage leveren aan ons inzicht in slaap. Met hun onderzoek en deskundigheid hebben ze een mogelijke oplossing van slaapproblemen en slaapstoornissen dichterbij gebracht.

Op deze pagina vind je verwijzingen (links) naar de meest belanghebbende artikelen, publicaties en interviews van vooraanstaande slaapdeskundigen als Eus van Someren, Gerard Kerkhof, Ingrid Verbeek, Hans Hamburger en Ton Coenen die  behoren tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’

Naast slaapdeskundigen is er ook een categorie slaaponderzoekers. Slaaponderzoekers zijn denkers, journalisten, schrijvers, kunstenaars en wetenschappers met diverse achtergronden en specialisaties, maar ook met uiteenlopende meningen, inzichten en oplossingen. 

Ben je op zoek naar informatie over slaaponderzoekers als Michelle van Laethem of Catelijne Elzes?

Nederlandse Slaapdeskundigen en slaaponderzoekers

Eus van Someren

Eus van Someren is zonder meer één van Nederlands meest vooraanstaande slaapdeskundigen. Hij is hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie van het Nederlands Herseninstituut en hoogleraar integratieve neurofysiologie aan de VU. Eus van Someren is onder andere initiatiefnemer van het Nederlands Slaap RegisterHet register doet uitgebreid onderzoek  naar de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid. Deelname is eenvoudig en waardevol voor het vinden van oplossingen voor slaapproblemen.

Eus van Someren zegt aan het eind van zijn lezing voor TEDXAmsterdam uit 2012 dat we de slapeloze medemens dankbaar moeten zijn. Door hun alertheid, die bij de meeste slapeloze mensen groter is dan bij de goede slapers, hielden ze het vuurtje brandende en de roofdieren op afstand. Zo zorgden ze, misschien ongewild, voor het overleven en voortbestaan van de mensheid. Wil je de lezing van Eus van Someren bekijken. Dan kan dat via Youtube of in het archief van TEDXAmsterdam. Je kunt hem ook vinden op deze pagina.

Gerard Kerkhof

Slaapdeskundige Gerard Kerkhof is hoogleraar Psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam(UvA). Daarnaast is hij als adviseur verbonden aan Safe at Shiftwork dat als eerste een online coaching programma aanbiedt om medewerkers gezond en fit te houden.

Met zijn ervaring en expertise wil Gerard Kerkhof via onderzoek, onderwijs, artikelen, interviews en een eigen website een bijdrage leveren aan het verbeteren van ons slaapgedrag. De ontregeling van ons slaap- waakritme kan tot gevolg hebben dat we overdag minder scherp zijn, onderpresteren, geneigd zijn meer risico te nemen en minder collegiaal zijn.

Hans Hamburger

Hans Hamburger (67) is een bekend neuroloog en slaapdeskundige. Hij is oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum, een van de eerste slaapcentra in Nederland, gevestigd in het Boerhaave Medisch Centrum. Vanaf de jaren ’90 specialiseerde hij zich in slaap en organiseert hij congressen en trainingen voor slaapgeneeskundigen.

Hans Hamburger zich er al dertig jaar hard voor maakt zich er publiekelijk hard voor dat patiënten én zorgverleners slaapproblemen serieuzer nemen omdat slaap voor je gezondheid minstens zo belangrijk is als gezond eten en drinken en voldoende bewegen. “Maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.” Aldus neuroloog en  slaapdeskundige Hans Hamburger.

Ton Coenen

Slaapdeskundige Ton Coenen, voormalig emeritus-hoogleraar aan de Radboud Universiteit schreef ‘Het slapende brein’. Bij de start van de Tour in Utrecht kreeg de oud-wielrenner Zoetemelk. het eerste exemplaar vanwege zijn fameuze uitspraak ‘de tour win je in bed’. Een goede nachtrust kan volgens slaapdeskundige Ton Coenen net dat verschil maken in topsport.

In een interview met het NRC noemt  Slaapdeskundige Ton Coenen niet het slaaptekort als groot maatschappelijk probleem, maar de slaapkwaliteit. In het interview zegt Ton Coenen dat hij niet zou weten waarom mensen in de westerse wereld lijden aan een chronisch slaaptekort. “We slapen gemiddeld 7 uur”, zegt hij. “Dat is korter dan vroeger. Maar er is geen bewijs dat het te weinig is. Waarom worden mensen bang gemaakt? Ik ageer daartegen.” Weinig slaap is het probleem niet, zegt hij. Slechte slaap is het probleem.

Ingrid Verbeek

Ingrid Verbeek is ruim 25 jaar actief in ‘slaapland’. Naast patiëntenzorg bij centrum voor slaapstoornissen Kempenhaeghe, geeft ze nascholing over slaap en de behandeling van slaapproblemen aan (huis)artsen, praktijkondersteuners GGZ en psychologen. Daarnaast was Ingrid Verbeek betrokken bij het opzetten van de Teleac slaapcursus ‘Beter slapen? Doe het zelf!’ . Samen met Ed Klip schreef Ingrid Verbeek ‘Zelfhulpboek Slapeloosheid.’

Slaapdeskundige Ingrid Verbeek is ruim 25 jaar actief in ‘slaapland’. Ze is vooral bekend geworden met de Teleac cursus ‘Beter slapen? Doe het zelf!’ Daarnaast schreef Ingrid Verbeek verschillende boeken, waaronder het Hulpboek Slapeloosheid voor mensen met slaapproblemen. Zij verschijnt ook regelmatig in de media over dit onderwerp. 

Jaap Lancee

Jaap Lancee doet onderzoek naar chronische slapeloosheid en nachtmerries. Jaap Lancee is een zeer actief en veelzijdig slaapdeskundige gespecialiseerd in nachtmerries en  verbonden aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam. 

Jaap Lancee is een veelzijdig slaapdeskundige.  Hij onderhoud verschillende websites over slapeloosheid en nachtmerries. Daarnaast is hij cognitief gedragstherapeut en schreef hij samen met Annette van Schagen en Victor Spoormakers een aantal zelfhulpboeken. De boeken “Van je Nachtmerries af” en“Therapie voor Nachtmerries” kun je bekijken en bestellen via onderstaande link.

Nederlandse Slaapdeskundigen

Interne links ‘Nederlandse Slaapdeskundigen’

Deze hoofdpagina is verwant aan de pagina ‘slaaponderzoekers.’

Slaaponderzoekers

Slaaponderzoeker zijn denkers, journalisten, schrijvers, kunstenaars en wetenschappers met diverse achtergronden en specialisaties, maar ook met uiteenlopende meningen, inzichten en oplossingen. Logisch, want slaap is complex en de oplossingen voor slaapproblemen en slaapstoornissen zijn zelden eenduidig. Op de pagina slaaponderzoekers vind je in chronologische volgorde verwijzingen (links) naar de belangrijkste artikelen, publicaties, boeken en interviews van verschillende nationale en internationale slaaponderzoekers.

Op deze pagina vind je verwijzingen naar: Jim Horne, Mark Mieras, Catelijne Elzes, 

Slaapdeskundigen

Op deze pagina vind je verwijzingen naar andere Nederlandse  slaapdeskundigen en slaaponderzoekers als: Gerard KerkhofIngrid Verbeek, Hans Hamburger, Ton Coenen, Stefan Lucius, Peter Meerlo, Michelle van Laethem, Jaap Lancee, 

Het artikel ‘Nederlandse Slaapdeskundigen’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019.  

Slaap workshop voor bedrijven
Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus particulieren

Slaap je licht, heb je moeite met inslapen of word je elke nacht rond dezelfde tijd wakker? Word je van elk geluidje of gedachte direct wakker en alert? Of je nu oppervlakkig slaapt, moeite hebt met inslapen of met doorslapen, beter slapen is voor iedereen mogelijk. Het kan. Binnen één dag.

Lees hieronder meer over de slaapcursus voor particulieren.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus zakelijk

Slaaponderzoeker en Yoga Nidra docent Rob de Ron geeft naast een slaapcursus voor particulieren ook workshops en lezingen. Veel werknemers en studenten die slecht slapen maken zich zorgen dat ze de volgende dag niet goed functioneren. Een aantal praktische adviezen, kan veel voor hen betekenen.

Meer weten? Kijk op zakelijk.

Slaapcursus. Rob de Ron. slaaptraining slaapworkshop slaaplezing slaapcollege slaapcoach slaaptherapie

Slaapcursus online

Nadat zijn vrouw slaapproblemen kreeg, ontwikkelde slaaponderzoeker Rob de Ron de eerste Nederlandse slaapcursus.  Vanaf 30 april 2019 is het mogelijk deze slaapcursus ook online te volgen. Deze online slaapcursus is voor iedereen die de kwaliteit van zijn slaap wil verbeteren.

Wil je meer weten? Kijk op slaapcursus online.