Slaapdeskundigen

Deze pagina bevat verwijzingen naar Nederlandse slaapdeskundigen die een belangrijke bijdrage leveren aan ons inzicht in slaap. Met hun onderzoek en deskundigheid hebben ze een mogelijke oplossing van slaapproblemen en slaapstoornissen dichterbij gebracht.

Slaapdeskundigen

Slaapdeskundigen.  Henri de Toulouse Lautrec (1864-1901). Le Lit (Het Bed) 1893. Musee d’Orsay, Parijs. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.

Op deze pagina vind je verwijzingen naar de meest belanghebbende artikelen, publicaties en interviews van vooraanstaande slaapdeskundigen als Eus van Someren, Gerard Kerkhof, Ingrid Verbeek, Hans Hamburger, Winni Hofman en Ton Coenen. Allen behoren tot de eerste Nederlandse ontdekkers van ‘slaapland.’

Naast slaapdeskundigen is er ook een categorie slaaponderzoekers. Slaaponderzoekers zijn denkers, journalisten, schrijvers, kunstenaars en wetenschappers met diverse achtergronden en specialisaties, maar ook met uiteenlopende meningen, inzichten en oplossingen.

Slaapdeskundigen.

Slaapdeskundigen. Girolamo da Treviso (1497-1544). Slapende Venus (1523). Collectie Galeria Borghese in Rome. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.

Eus van Someren

Eus van Someren is zonder meer één van Nederlands meest vooraanstaande slaapdeskundigen. Hij is hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie van het Nederlands Herseninstituut en hoogleraar integratieve neurofysiologie aan de VU. Eus van Someren is onder andere initiatiefnemer van het Nederlands Slaap RegisterHet register doet uitgebreid onderzoek  naar de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid. Deelname is eenvoudig en waardevol voor het vinden van oplossingen voor slaapproblemen.

Eus van Someren zegt aan het eind van zijn lezing voor TEDXAmsterdam uit 2012 dat we de slapeloze medemens dankbaar moeten zijn. Door hun alertheid, die bij de meeste slapeloze mensen groter is dan bij de goede slapers, hielden ze het vuurtje brandende en de roofdieren op afstand. Zo zorgden ze, misschien ongewild, voor het overleven en voortbestaan van de mensheid. Wil je de lezing van Eus van Someren bekijken. Dan kan dat via Youtube of in het archief van TEDXAmsterdam. Je kunt hem ook vinden op deze pagina.

Gerard Kerkhof

Slaapdeskundige Gerard Kerkhof is hoogleraar Psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap aan de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam(UvA). Daarnaast is hij als adviseur verbonden aan Safe at Shiftwork dat als eerste een online coaching programma aanbiedt om medewerkers gezond en fit te houden.

Met zijn ervaring en expertise wil Gerard Kerkhof via onderzoek, onderwijs, artikelen, interviews en een eigen website een bijdrage leveren aan het verbeteren van ons slaapgedrag. De ontregeling van ons slaap- waakritme kan tot gevolg hebben dat we overdag minder scherp zijn, onderpresteren, geneigd zijn meer risico te nemen en minder collegiaal zijn.

Hans Hamburger

Hans Hamburger (67) is een bekend neuroloog en slaapdeskundige. Hij is oprichter van het Amsterdam Slaap Centrum, een van de eerste slaapcentra in Nederland, gevestigd in het Boerhaave Medisch Centrum. Vanaf de jaren ’90 specialiseerde hij zich in slaap en organiseert hij congressen en trainingen voor slaapgeneeskundigen.

Hans Hamburger zich er al dertig jaar hard voor maakt zich er publiekelijk hard voor dat patiënten én zorgverleners slaapproblemen serieuzer nemen omdat slaap voor je gezondheid minstens zo belangrijk is als gezond eten en drinken en voldoende bewegen. “Maar als het over levensstijl gaat, hoor je hier nog veel te weinig over. Bovendien beseffen mensen onvoldoende hoe groot de impact van een slaaptekort is.” Aldus neuroloog en  slaapdeskundige Hans Hamburger.

Ton Coenen

Slaapdeskundige Ton Coenen, voormalig emeritus-hoogleraar aan de Radboud Universiteit schreef ‘Het slapende brein’. Bij de start van de Tour in Utrecht kreeg de oud-wielrenner Zoetemelk. het eerste exemplaar vanwege zijn fameuze uitspraak ‘de tour win je in bed’. Een goede nachtrust kan volgens slaapdeskundige Ton Coenen net dat verschil maken in topsport.

In een interview met het NRC noemt  Slaapdeskundige Ton Coenen niet het slaaptekort als groot maatschappelijk probleem, maar de slaapkwaliteit. In het interview zegt Ton Coenen dat hij niet zou weten waarom mensen in de westerse wereld lijden aan een chronisch slaaptekort. “We slapen gemiddeld 7 uur”, zegt hij. “Dat is korter dan vroeger. Maar er is geen bewijs dat het te weinig is. Waarom worden mensen bang gemaakt? Ik ageer daartegen.” Weinig slaap is het probleem niet, zegt hij. Slechte slaap is het probleem.

Slaapdeskundigen

Slaapdeskundigen. Slaapcursus. Slapende Mars. Detail uit Venus, Mars en Cupido van Piero di Cosimo (1462-1521). Collectie Staatliche Museen zu Berlin. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.

Ingrid Verbeek

Ingrid Verbeek is ruim 25 jaar actief in ‘slaapland’. Naast patiëntenzorg bij centrum voor slaapstoornissen Kempenhaeghe, geeft ze nascholing over slaap en de behandeling van slaapproblemen aan (huis)artsen, praktijkondersteuners GGZ en psychologen. Daarnaast was Ingrid Verbeek betrokken bij het opzetten van de Teleac slaapcursus ‘Beter slapen? Doe het zelf!’ . Samen met Ed Klip schreef Ingrid Verbeek ‘Zelfhulpboek Slapeloosheid.’

Slaapdeskundige Ingrid Verbeek is ruim 25 jaar actief in ‘slaapland’. Ze is vooral bekend geworden met de Teleac cursus ‘Beter slapen? Doe het zelf!’ Daarnaast schreef Ingrid Verbeek verschillende boeken, waaronder het Hulpboek Slapeloosheid voor mensen met slaapproblemen. Zij verschijnt ook regelmatig in de media over dit onderwerp. 

Winni Hofman

Slaapexpert dr. Winni Hofman, oprichter van de Somnio slaaptherapie. Ze schreef het slaapboekje ‘Lukt het je vaak niet om lekker te slapen? Lees jezelf in slaap met een slaapboek (je)!’

Winni Hofman is tevens mede-oprichtster van slaapcoach.nl als universitair docent voor slaap en slaapstoornissen verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.Meer weten? Klik dan op onderstaande links.

Jaap Lancee

Jaap Lancee doet onderzoek naar chronische slapeloosheid en nachtmerries. Jaap Lancee is een zeer actief en veelzijdig slaapdeskundige gespecialiseerd in nachtmerries en  verbonden aan de Universiteit van Utrecht en de Universiteit van Amsterdam.

Jaap Lancee is een veelzijdig slaapdeskundige.  Hij onderhoud verschillende websites over slapeloosheid en nachtmerries. Daarnaast is hij cognitief gedragstherapeut en schreef hij samen met Annette van Schagen en Victor Spoormakers een aantal zelfhulpboeken. De boeken “Van je Nachtmerries af” en“Therapie voor Nachtmerries” kun je bekijken en bestellen via onderstaande link.

Stefan Lucius

Slaapdeskundige Stefan Luciusis klinisch psycholoog. Hij schreef o.a. het boek Welterusten! Naast oorzaken van slaapproblemen geeft het boek ook handvatten voor behandelmogelijkheden en wetenschappelijk onderbouwde tips.

Ysbrand van der Werf

Ysbrand van der Werf is docent neurowetenschappen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) en onderzoeker bij het VU medisch centrum en het Nederlands Herseninstituut (NIN). Hij schreef het boek ‘Iedereen Slaapt.’

Slaapcursus

Slaapdeskundigen. William Sidney Mount (1807-1868). Boys Caught Napping in a Field (1848). Brooklyn Museum, New York. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.

Interne links ‘Nederlandse Slaapdeskundigen’

Deze hoofdpagina is verwant aan de pagina ‘slaaponderzoekers.’ Het artikel ‘Nederlandse Slaapdeskundigen’ is voor het laatst bijgewerkt in april 2019.

Slaapdeskundigen
Slaapdeskundigen. Frederic Lord Leighton (1830-1896). Flaming June (1895). Museo de Arte de Ponce, Puerto Rico. Slaapcursus Afb. Wikimedia Public Domain.
..
Kleine Afbeelding. Rembrandt (1606-1669) Slapende oude vrouw (1633-1639). Rijksmuseum, Amsterdam. Slaapcursus. Afb. Wikimedia Public Domain.
.
..
De getoonde werken bevinden zich in het publiek domein in landen en gebieden waar de auteursrechttermijn het leven van de auteur plus 100 jaar of minder is. Van deze bestanden is vastgesteld dat er geen bekende auteursrechtaanspraken op rusten, alle aanverwante en naburige rechten daarbij inbegrepen.